Enterocolita la copii

17 august 2013 by Dr. Valeria Herdea7
enterocolita_la_copii.jpg

Diareea sau enterocolita acuta – reprezinta o afectiune caracterizata de prezenta a mai mult de 3 scaune semi- consistente, moi sau chiar apoase, survenite la un pacient aflat anterior in stare de sanatate deplina.

Diareea poate fi o afectiune usoara, pasagera, fara rasunet deosebit asupra organismului, dar neglijata, poate fi o afectiune extrem de severa- ale carei complicatii, pot merge de la deshidratare si evolutie severa pana la deces, mai ales la varstele extreme – sugari sau seniori.

Diareea poate aparea ca simptom in cadrul unei alte boli sau afectiune/boala de sine statatoare.

 

Clasificare

Diareea poate fi :

acuta: atunci cand se instaleaza brusc si se mentine 1- 3 zile.

cronica: atunci cand persista mai mult de 3 saptamani (ex in afectiuni cronice ale intestinului subtire).

In functie de cine produce diareea (agentul etiologic), putem intalni diarei de origine:

virala: atunci cand este indusa de virusi (ex Rotavirus)

microbiana: daca este produsa de microbi (E. Coli)

– fungi/ciuperci (ex Candida Albicans).

Poate apare secundar unei alte imbolnaviri (ex. in cadrul unei otite) sau utilizarii pentru timp indelungat sau nejustificat a antibioticelor

 

Scaunul de san 

Este o forma de falsa diaree, diaree benigna, cvasifiziologica – fara semnificatie patologica – apare la nou- nascut (0-1 luna) si sugarul foarte mic, alimentati exclusiv la san. Poate fi insotita de colici abdominale si agitatie marcata, discomfort “zgomotos” al sugarului   (sugarul are facies plans, tipa si isi freaca piciorusele si le contracta pe abdomen) dar al intregii familii. Perioada de aparitie al acestui tip de discomfort este legata, coincidenta sau nu, de cele” 6 saptamani cu lacrimi”, de dupa nastere, cand tanara familie este confruntata cu adptarea la viata extreuterina a nou nascutului si de fapt, cu adaptarea dansilor la noile responsabilitati ale vietii de parinte si respectiv de mama tanara coplesita de rolul magnific pe care Viata tocmai I l- a rezervat prin nasterea bebelusului.

Mecanismul de aparitie al acestui tip de diaree are la baza: supraalimentatia sugarului, deficitul fiziologic enzimatic de lactaza, care caracterizeaza sugarul, in primele saptamani de viata, oboseala fizica si psihica a mamei care alapteaza fiind un alt mecanism indirect, care se pare ca este incriminat, pentru originea acestor episoade de cvasi – diaree/diaree falsa/ scaune de san cum mai sunt numite. Acestia pot sa prezinte 5 – 7 scaune zilnic, explosive, cu eliminare de gaze, “zgomotoase”, de culoare galben-aurie, asemanatoare “jumarilor cu ou”. Au miros dulce-acrisor. Prezenta acestor scaune, nu afecteaza cresterea ponderala a sugarului si nu ii creaza discomfort deosebit. Pot fi insotite de eritem fesier, pentru a carui preventie, se cere respectarea riguroasa a regulilor de igiena locala si generala, tratament local – bai in apa cu tarate, aplicare de creme de protectie, cicatrizante, pe baza de oxid de zinc, dexpanthenol, viatamina E. Pielea bebelusului se vindeca rapid, in cateva zile, fara mari probleme pentru anturaj.

Se recomanda in acest caz administrarea atat la nou- nascut cat si la lauza, probiotice, timp de 4- 6 saptamani.

 

Semne si simptome in diareea acuta. Tablou clinic

Semne si simptome de enterocolita la bebelusi

– refuzul alimentatiei, agitatie, plans necontrolabil, paloare, facies suferind, scaune moi, semiconsistente, cu mucozitati. In situatii mai grave pot aparea scaune cu striuri de sange, intens fetide.

febra moderata sau cu febra inalta>39 grade

varsaturi – a caror prezenta anunta o forma de boala cu evolutie mai severa si impun prezentarea de urgenta la medic

– eruptii tegumentare sub forma de exantem difuz micropapulos (mici blande diseminate pe pielea sugarului) pana la eruptii cu elemente de forme si marimi diferite, cu extensie la nivelul intregului corp. Eruptia poate dura de la cateva ore la 2- 3 zile.

– in cazul faringoenterovirozelor (faringita + diaree de origine virala + febra), poate apare si enantemul faringian (inflamarea zonei faringiene), cu leziuni care merg de la picheteu hemoragic pana la leziuni ulcerate, la nivelul retrofaringelui.

 

Semne si simptome de enterocolita la copilul mic

– prezinta un tablou clinic asemanator sugarului, in plus greata, durerile abdominale si refuzul alimentatiei sunt mai pronuntate

 

Semne si simptome de enterocolita la copilul mai mare de 5- 7 ani

– cu posibilitatea de a si exprima suferinta mult mai bine, prin limbaj, prezinta forme in care predomina diareea, durerile abdominale, varsaturile, disfagia (durerea in gat), si febra. Eruptiile sunt mai rare, decat in forma sugarului.

 

Diagnosticul pozitiv in enterocolita

Se pune pe aspectul clinic al bolii si pe rezultatele paraclinice (laborator). Se recomanda

– examen clinic complet

– coprocultura, coprocitograma si examenul coproparazitologic.

– hemograma completa

– sumar de urina

 

Tratament enterocolitei

A. Profilactic

– respectarea regulilor stricte de igiena personala, a apei si a alimentatiei

vaccinarea anti Rotavirus.

B. Curativ

– Regim igieno-dietetic

– Tratament medicamentos

 

Tratamentul enterocolitei la nou-nascut

Prezenta a mai mult de 7 scaune zilnic chiar si fara varsaturi, impune prezentarea intr-un serviciu specializat pentru ca nou-nascutul sa poata fi examinat. La nou-nascutul care varsa, prezentarea la spital devine obligatorie, intrucat exista pericolul real ca in cateva ore acesta sa se deshidrateze (regurgitatie = varsatura in cantitate moderata, apare in timpul mesei sau imediat dupa o masa ; varsatura= eliminare de lapte ”branzit” cu miros specific, acru, care apare la 60- 90 minute dupa masa).

 

Tratamentul enterocolitei la sugarul mic de 1- 3 luni

a. Sugar alimentat la san exclusiv varsta 1- 3 luni, diaree prezenta, fara varsaturi, fara febra- se va mentine alimentatia exclusiv la san si se va urmari atent regimul mamei. Se administreaza probiotice la mama si la sugar min 7 zile. Efectuati coproculturi si coprocitograma la mama si copil.

b. Sugar alimentat mixt – san + formula 1- 3 luni, diaree fara varsaturi, fara febra– se va mentine sanul, si se va administra un preparat dietetic de completare, modulat in functie de starea sugarului:

sugar cu diaree, fara varsaturi– se mentine sanul si pentru completare se mentine formula de lapte preparata cu apa de orez in loc de apa plata fiarta si racita. Dieta se modifica obligatoriu in functie de aspectul si consistenta scaunelor. Prezenta scaunelor multiple si cu mucozitati impune consult medical si stabilirea de catre medical curant al regimului.

sugar cu diaree si varsaturi– mentineti sanul, oferit sugarului in cantitati mici si des, la15 – 20 minute pentru a- l feri de pericolul deshidratarii si se solicita ajutor medical specializat. Sugarul care varsa este o urgenta medicala!

c. Sugar 1- 3 luni hranit exclusiv cu formula de lapte, cu diaree fara varsaturi– se introduce o formula fara lactoza sau partial delactozata, in functie de numarul de scaune pe care le prezinta si aspectul lor. Se recomanda consult medical.

 

Tratamentul enterocolitei la sugarul de 4- 6 luni

a. Sugar 4- 6 luni – alimentat la san exclusiv, cu diaree fara varsaturi– se va mentine alimentatia exclusiv la san si se va urmari atent regimul mamei. Se administreaza probiotice la mama si la sugar.

b. Sugar 4- 6 luni alimentat mixt san + formula de lapte cu diaree si varsaturi

– se mentine sanul oferit sugarului in cantitati mici si des in functie de toleranta sugarului, fara a forta.

– In situatia in care refuza sanul, pana cand ajungeti intr-o unitate spitaliceasca, se recomanda (maxim 2- 4 ore) sa tentati rehidratarea progresiva, blanda, cu solutie de apa plata fiarta si racita, in care s- au dizolvat saruri de rehidratare orala (Hipp ORS 200 Mar, Hipp ORS  200 Morcov si Orez, Gesol, Humana Electrolyt), ceai de menta indulcit cu glucoza praf 5%- 1 lingurita la 100 ml de ceai). Se administreaza cantitati mici, la 10 minute cate 5 ml (1 lingurita) fara a se forta sugarul, pentru ca exista riscul ca varsaturile sa se intensifice si sa se deshidrateze rapid.

c. Sugar 4- 6 luni alimentat cu formula exclusiv

 – diaree fara varsaturi– se va trece pe o formula de lapte partial delactozata sau delactozata. Se va adminstra ceai de menta indulcit cu glucoza 5%, SRO.

– diaree si varsaturi – se recomanda (maxim 3- 4 ore) sa tentati rehidratarea progresiva, blanda, cu solutie de apa plata fiarta si racita, in care s- au dizolvat saruri de rehidratare orala (Gesol, Humana Electrolyt), ceai de menta indulcit cu glucoza praf 5%- 1 lingurita la 100 ml de ceai). Se administreaza cantitati mici, la 10 minute cate 5 ml (1 lingurita) fara a se forta sugarul, pentru ca exista riscul ca varsaturile sa se intensifice si sugarul sa se deshidrateze rapid.

– daca varsaturile s- au oprit, se introduce progresiv formula de lapte partial delactozat sau fara lactoza.

 

Tratamentul enterocolitei la sugarul 6 – 9 luni

Sanul se va mentine ca alimentatie de baza, fiind singurul aliment care poate fi administrat in siguranta absoluta.

Regimul alimentar al sugarului respecta aceleasi reguli, de mai sus, cu amendamentul ca realimentarea poate fi initiata mai rapid putand fi utilizate formule de lapte partial delactozat sau fara lactoza , in functie de aspectul scaunelor si toleranta digestiva a sugarului.

Suplimentar sugarul poate primi: supa cu morcovi, dovlecel si orez pasat, mar copt, banana, branza de vaca preparata in casa suspendata in mucilagiu de orez, ceai de menta indulcit cu glucoza 5%, apa plata fiarta si racita.

 

Tratamentul enterocolitei la sugarul mare de 9- 12 luni

Acolo unde este posibil se utilizeaza san ca principal aliment, in rest se moduleaza alimentatia pe forma de boala pe care o prezinta sugarul.

In plus fata de varsta anterioara, sugarul poate primi preparate dietetice produse in casa:supa de morcov, orez pasat, branza de vaca preparata in casa, mar copt, banana, paste fainoase fara ou cu branza de vaca, crutoane de paiine “in manuta” facute din paiine produsa “in casa”, cereale special concepute pentru copiii cu diaree avand ca baza orezul, ceai de afine sau menta, indulcit cu glucoza 5%.

 

Tratamentul enterocolitei la copilul mic 1- 3 ani, cu diaree, varsaturi si febra

Pasi de urmat:

1. Scadeti febra. Temperatura sub 38 grade

– Ibuprofen doza=20 mg/kg corp/zi

– Paracetamol doza=40 mg/kg corp/zi

Pot fi administrate alternativ la 4 ore sau impreuna la 8 ore, in functie de toleranta digestiva a copilului si recomandarile medicului dvs.

In caz de persistenta a febrei sub tratament (peste 38, 5) sau intoleranta digestiva, ca urmare a varsaturilor (copilul refuza/nu poate sa inghita) sau in situatia in care nu puteti adminstra, avand diaree, nici supozitoare antitermice intrarectal, ramane ca “standard de aur” invelirea copilului in cearsaf ud, inclusiv pe zona capului, lasand fata libera. Schimbati cearsaful din 5 in 5 minute, pana la reducerea temperaturii sub 38. O varianta de a reduce febra este si dusul de 5- 7 minute cu apa calduta, scazand treptat temperatura apei pana la temperatura camerei.

     Recomandare

– Vorbiti permanent copilului dvs. cu blandete si calm in voce, pentru a -I transmite ca se poate baza pe dvs si stiti exact ce aveti de facut pentru a-l ajuta!

– Fiti siguri, rapizi si fermi in gesturi, dar nu uitati sa ii spuneti si sa ii explicati permanent, clar si corect, fiecare gest pe care il faceti si semnificatia sa.

– Cearsaful ud, cu siguranta, nu este cel mai placut tratament pentru un copil mic, dar cu certitudine este cel mai sigur, mai eficient si mai lipsit de riscuri si reactii adverse, fata de orice alta metoda de a reduce febra!

2. Hidratati corect copilul, pentru a reduce greata, varsaturile si a impiedica riscul aparitiei SDA (sindromului de deshidratare acuta)

Dupa varsaturi, timp de 4- 6 ore, nu se administreaza alimente solide. Primele 6 ore

– HIDRATARE PROGRESIVA

– Humana Electrolyt, Floridral, Gesol dizolvate in apa plata, la temperatura camerei

– Ceai de menta indulcit cu glucoza 5% (glucoza praf cumparata din farmacii)

– Apa plata

Hidratarea se face in cantitati mici progresive, 1- 2 lingurite la 10 minute, timp de 4- 6 ore.

3. Realimentati progresiv

Daca toleranta digestiva s- a restabilit (nu mai varsa, accepta lichidele pe gura) se pot administra urmatoarele:

– Mar copt

– Banana

– Crutoane de paine (se taie mici cubulete si se lasa la uscat in cuptorul incins pana ajung la culoarea aurie)

– Zeama de supa (morcov, dovlecel, orez) usor sarata.

1. Se introduc progresiv alimente in functie de toleranta digestiva a copilului (nu se forteaza copilul “sa manance”, ci se administreaza treptat alimentatia)

2. Model:

– 2x lapte praf fara lactoza (Milupa NH25, Humana HN)

– 2x mar copt + banana + branza de vaca (facuta in casa din lapte fiert 20 min + Calciu lactic 8 tb la 1 l lapte 1, 5 %)

– 1x supa (morcov, dovlecel, orez, ulei vegetal – 5ml ulei la 1 litru de supa)+ pilaf dietetic (orez, apa, sare, ulei)+ carne de pui fiarta sau gratar (preparata separat, NU in supa)

– !! carnea se administreaza in momentul in care copilul nu mai are febra si o accepta, fara a fi fortat

Modelul anterior + paste fainoase cu branza la cuptor, paine prajita cu branza de vaca, budinca de orez cu branza gratinata la cuptor.

!! Pentru indulcire se va utiliza glucoza praf 5% (5g glucoza la 100g produs).

!! NU se vor utiliza:

– Zaharina, Fructoza, Zaharoza, Aspartam sau alti indulcitori.  Lapte cu lactoza,  Smantana,  Iaurt, Branzeturi, Cartofi, Compoturi, Fructe crude, Legume (rosii, castraveti, ridichi), Biscuiti, prajituri, creme, gem, Inghetata, Miere, zahar, Supe cu zeama de carne (pui, vita, porc, organe), Sucuri de fructe

Dupa un episod de enterocolita (diaree, diaree+varsaturi, diaree+varsaturi+febra), revenirea la alimentatia initiala este recomanda a se face in aproximativ 2- 3 saptamani, deoarece exista o intoleranta secundara la lactoza a copilului dupa episodul diareic.

Recomandare:

– Ziua 0 – ziua 7 (10 zile) – lapte fara lactoza (ex. Milupa)

– Urmatoarele 10- 14 zile – lapte hipoalergenic (ex. Milupa HA, )

– dupa 14- 21 zile, trecere treptata la lapte integral (ex. Milupa), corespunzator etapei de vasrsta a copilului

In limita posibilitatilor, atunci cand exista diaree, va rugam sa:

– efectuati coproculturi

– adminstrati regim alimentar FARA sa va grabiti sa introduceti alimentatie diversificata la aparitia primului scaun tare (!!! greseala pe care foarte multi apartinatori sunt tentati sa o faca !!!)

– administrati probiotice (Bio-Sun / Dicoflor / Ecoflorina / Enterolactis / Flonivin Bis / Protectis)

NU introduceti antibiotic fara consiliere medicala / alte medicamente fara recomandare medicala !!!

Antibioticul nu va scadea febra si nu avea efect pe afectiuni de cele mai multe ori de origine virala! 

 !!! In cazul in care nu puteti contacta medicul de familie, va rugam in mod respectuos sa va adresati unei camere de garda de pediatrie, boli infectioase (Institutul Bals sau Sp. Cl. V. Babes pt. zona Bucuresti) sau sunati la 112 si NU luati decizii de unul singur !!!

 

Tratament medicamentos in diaree

 1. Dieta – reprezinta principalul medicament intr-o diareea virala!

2. Agentii de rehidratare orala – Humana Electrolyt/Gesol/Floridral

3. Prebioticele si Probioticele – refac flora intestinala, sanatatea locala intestinala, contribuind la sanatatea Placilor Peyer (formatiuni limfoide cu rol in apararea imunitara) – in consecinta la producerea de anticorpi, care vor fi apti pentru a lupta impotriva infectiilor locale care afecteaza tubul digestiv.

4. Adsorbanti intestinali – Diosmectita (Smecta) – curata intestinul prin continutul de saruri insolubile de aluminiu si magneziu

5. Microorganisme antidiareice – Saccharomyces Boulardii (Enterol)

6. Racecadotril (Hidrasec) – rol antidiareic alaturi de celelalte remedii

7. Tratament antitermic

Nu utilizati antiperistaltice la copil – ex. Loperamid- fara indicatii medicale stricte!

 

Cum prevenim eneterocolita acuta / diareea ?

Un procent important al infectiilor digestive sub 2 ani, au ca agent etiologic Rotavirusul. Acesta poate produce gastroenterocolita virala si infectii sistemice, care pot avea o evolutie extreme de severa. Infectia poate fi prevenita prin vaccinare. Vaccinarea poate fi efectuata intre 2 luni si 6 luni.

Schema de vaccinare include administrarea a 2 doze de vaccin, la interval de minim 1 luna si maxim 2 luni, intre ele. Vaccinul este administrat pe gura. Nu are efecte secundare notabile.

 

De retinut!

1. Respectati regulile de igiena elementare ex. spalarea frecventa a maiinilor, depozitarea, transportul si preparararea alimentelor, etc

2. Utilizati apa potabila din surse sigure pentru dvs. si copii dvs.  (Pentru sugari se va utiliza apa plata fiarta si racita sau apa speciala pentru sugari- Humana Wasser)

3. Nu ablactati (nu intrerupeti alaptatul) vara la temperaturi ridicate. Daca s-a instalat hipogalactie certa (scade laptele dvs. de la san), introduceti progresiv o formula, dar nu inainte de fi consiliati de catre medicul dvs. de familie: ce? cat? cum? Cand? In ce fel? cat timp? la ce reactii va puteti astepta?

4. Consumati alimente proaspete

5. Consumati alimente de origine cunoscuta, sigure

6. Nu tentati diversificarea in concediul de odihna.

7. In caz de boala, solicitati sfat medical ori de cate ori este posibil

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


7 comments

  • FILOTE NICOLETA

    2 noiembrie 2013 at 8:49

    FOARTE BUN ARTICOL
    AS DORI UN SFAT
    ; COPILUL MEU(4 ANI) ARE DIAREE DE 4 ZILE, I-AM DAT LOPERAMID SI SUMETROLIN , SI NU I-A TRECUT DELOC.NU VREA SA MANANCE, EL FIIND UN MANCACIOS DEFEL, CI DOAR GUSTA DIN MANCARE SI ATAT

    Reply

  • Nume:Popa Evelina

    2 noiembrie 2014 at 22:45

    Mesaj:foarte explicit articolul d-nei doctor,l-am citit pe nerasuflate ,multumim din suflet!am un baietel de 1 an si 10 luni cu diaree acuta si de 5 zile nu scapam de ea

    Reply

  • Adriana

    6 iunie 2015 at 15:42

    Foarte complex articolul, insa cum recoltam pentru coprocultura/coprocitograma, daca scaunele sunt apoase?

    Reply

  • Vieru Andreea

    4 martie 2018 at 12:41

    Bună ziua! Copilul meu de 9 ani are diaree de 3 săptămâni. Iam făcut cropocitograma,cropocultura și cropoparazitologic și toate au ieșit bune,mănâncă doar regim și totuși diareea persista ce credeți ca poate fi?

    Reply

  • Ozkok valentina

    4 martie 2018 at 18:22

    Buna seara !copilulu meu are 2an isi de o zi are febra moderata si scaune moi cu mucus refuza mancare dati mi.un sfat va rog

    Reply

  • Ecaterina Multescu

    21 mai 2019 at 2:52

    Buna am un băiețel de 2 ani.imi face diarie si varsa ce pot să-i dau cred ca este interocolita

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors