Efectele alimentatiei asupra absorbtiei unor medicamente

24 februarie 2014 by Dr. Valeria Herdea0
efectele_alimentatiei_asupra_absorbtiei_unor_medicamente.jpg

Cum interactioneaza alimentele cu medicamentele? De cele mai multe ori, medicul ne recomanda un anumit regim alimentar atunci cand urmam un tratament medicamentos. Influenta alcoolului asupra efectului unui medicament, sau perioada de timp de dinainte sau de dupa masa cand trebuia sa luam un medicament, sunt doar cateva din intrebarile la care vom incerca sa raspundem in acest articol.

 

     La emisiunea Draga mea prietena, de pe Kanal D, in data de 6 ianuarie 2014, Dr. Valeria Herdea a fost invitata pentru a discuta despre “efectele alimentatiei asupra absorbtiei unor medicamente”. Vizionare placuta!

 

Draga mea prietena – 6.01.2014 – Dr. Herdea Valeria




 

1. Rolul alimentatiei asupra absorbtiei si utilizarii medicamentului de catre organism

     Alimentele pot reduce procentul de medicament pe care il va utiliza in mod real organismul uman, din intreaga cantitate pe care pacientul a primit-o la un moment dat.

 

     Exemplu: administrarea de antibiotic – amoxicilina, augmentin – procentul de antibiotic absorbit de catre organismul uman va fi mai redus daca aceste medicamente se vor lua imediat dupa masa. Ele pot fi luate fie cu 30 minute inainte de masa , fie la o ora si jumatate dupa masa (perioada suficienta pentru ca stomacul sa se goleasca de continutul alimentar iar absorbtia medicamentului sa fie optima).

2. Exista medicamente a caror utilizare este permisa doar dupa ce ati consumat alimente de protectie?

protectie gastrica     Medicamente precum aspirina, diclofenac, indometacin, ibuprofenul, clopidogrelul, pot produce leziuni severe ale mucoasei gastrice, manifestate sub forma de gastrite, ulcere, etc. Aceste medicamente se indica a fi administrate strict dupa o masa usoara, intrucat pot fi agresive la nivelul stomacului.

 

     Daca nu aveti posibilitatea de a servi o gustare si aveti nevoie urgenta de un medicament din aceasta grupa sau le utilizati in mod cronic, se recomanda  initial administrare de protectoare ale mucoasei gastrice, antiacide, inhibitori ai pompei de protoni,etc. (ex.: esomeprazole), cu minim 30 minute inainte de a primi medicatia antiimflamatoare sau antiagreganta.

3. Cum influenteaza alcoolul efectul medicamentelor?

     Consumul de alcool simultan cu folosirea medicamentelor este strict contraindicata! Alcoolul poate potenta efectele toxice la nivelul ficatului, ale medicamentului de baza si poate duce la aparitia unor complicatii severe: insuficienta hepatica fulminanta , deces.

 

     Alcoolul poate exacerba efectele secundare ale antidepresivelor si poate induce complicatii severe la nivelul creierului ex coma, insuficienta pluriorganica, deces.

 

     Sunt de foarte trista notorietate, situatiile in care oameni celebrii, au decedat, ca urmare a combinarii in mod repetat, a alcoolului cu medicamente fie stimulente ale sistemului nervos central fie somnifere, fie in cazurile cele mai grave- droguri ex. Marilyn Monroe, Elvis Presley, Amy Winehouse, Whitney Houston, Kurt Cobain, Seymour Hoffman, etc.

4. Combinatia diferitelor alimente, poate influenta gradul de absorbtie al medicamentelor?

sucul de grapefruit     Sucul de grapefruit, prin compozitia sa, desi are un excelent efect depurativ, detoxifiant, stimulativ al functiilor imunitare asupra organismului, poate reduce absorbtia unor medicamente, precum clopidogrelul, daca sunt utilizate in acelasi timp. Sucul de grapefruit “concureaza” neloial cu Clopidogrelul pentru a “utiliza”, a “se fixa” la nivelul citocromului P450 de la nivelul ficatului (Citocromul P450 – este un complex enzimatic care intervine in marea majoritatea a proceselor de metabolizare a medicamentelor in organism, in procese oxidative, etc.)

5. Consumul de sare nu aduce deloc beneficii in cazul unor afectiuni

     Daca utilizati antiimflamatoare (ex. prednison, ibuprofen), este riguros indicata reducerea consumului de sare, intrucat retentia apei va va crea discomfort serios. Veti avea edeme (retentia apei in tesuturi), oboseala accentuata (prin retentia de apa, inima dvs va trebui sa lucreze in exces si va apare rapid oboseala).

6. In cazul unor afectiuni cronice, exista alimente care necesita “contabilizare”?

     Un astfel de caz il reprezinta diabetul zaharat, unde consumul de dulciuri este foarte riguros stabilit de catre medicul diabetolog

 

     In cazul insuficientei renale cronice – consumul de proteina animala este stabilit strict de catre nutritionistul care lucreaza in echipa cu un nefrolog.

 

     In cazul depresiilor tratate cu o grupa speciala de medicamente denumite “antidepresive” dieta pacientilor necesita supreveghere si restrictionare sau excludere a afumaturilor, branzeturi fermentate, vinurilor care contin bisulfit de sodiu (multe vinuri produse industrial au in compozitie acest conservant),etc.

7. Este foarte important sa cunoasteti alimentele la care sunteti alergici

     In cazul in care suferiti de o alergie (alimentara, genetica sau posibil a fi indusa de un factor de mediu) despre care aveti cunostiinta, este indicat sa aveti atasat cartii dvs de identitate un bilet, pe care aceste alergii sa fie specificate, astfel incat, in cazul in care sunteti afectat, cei care vor interveni sa va ajute, sa se poata orienta rapid si interventia sa fie salutara pentru viata dvs.

 

     Ex. alergia la gluten- cele mai multe produse din industria alimentara contin acest produs, consumul lor putand induce soc anafilactic , la o persoana cu predispozitie la aceasta afectiune.

 

     Alergia la alune, ciocolata, crustacee, fructe de mare, etc.- consumul poate induce alergodermii (reactie alergica la nivelul pielii si pana la soc anafilactic.

      Alergia la detergent, cosmetice etc.

 

     Daca suferiti de o astfel de afectiune, nu uitati sa aveti cu dvs un bilet descriptiv, scris cu litere de tipar, pe care sa aveti inscriptionat:

Regula celor 7 D

1. Date personale : Nume Prenume, CNP, tel

2. Date domiciliu.

3. Diagnostic

4. Date medic curant

5. Date Serviciu de urgenta

6. Data apartinatori: telefon, e-mail

7. Date medicatie uzuala

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors