Gimnastica bebelusului pana la varsta de 1 an

13 martie 2011 by Dr. Valeria Herdea0
15-dr.jpg

In programul cotidian al bebelusului, intervalul acordat gimnasticii este foarte important. Se impune un program de cel putin 3×10-15min de exercitii, de gimnastica, efectuate cu blandete, fermitate, intotdeauna respectand inceputul exercitiilor de la segmentele distale inspre cele proximale (de la extremitati spre trunchiul copilului). Ele sunt insotite de miscari de masaj, tapotaj efectuate dupa anumite reguli.

 

         Toti copii au nevoie de o crestere, educatie si dezvoltare armonioasa, in sanul familiei lor. Armonia fiintei umane, reprezinta un concept complex, rezultat al imbinarii unui trup sanatos, al unei minti vii, active, capabila de abstractizare dar si de interactiune permanenta cu mediul inconjurator in egala masura. Aceste doua componente, pot deveni un intreg, doar atunci cand sufletul fiintei umane este innobilat cu un suflet ales, pentru a carui dezvoltare depune eforturi sustinute. Se pun cateva intrebari: Cum fortificam, intarim sau cum putem ajunge sa imbinam in mod fericit toate aceste trei componente , intr-un intreg echilibrat si sanatos?

     Raspunsurile, in mod firesc sunt multiple. Un singur raspuns insa le poate cuprinde pe toate: muncind zilnic pentru evolutia noastra, a celor dragi, a societatii in care traim, a Universului a carui parte suntem.

Cand incepem sa dezvoltam ceea ce am primit prin nastere din aceste trei component?

Din prima secunda a primei respiratii, de atunci muncim, pentru a fi mai sanatosi, mai benefici, mai buni, mai luminosi, in ganduri, vorbe si fapte !

Cu ce incepem?

Cu intarirea trupului?

Cu dezvoltarea mintii prin cunoastere, invatare, elevare?

Cu sufletul? Cu inima?

Multe intrebari, multe raspunsuri. Vom incepe de la simplu la complex!

Trupul nostru – reprezinta baza, pentru ca toate celelalte sa se poata dezvolta!

 

     Daca avem un trup sanatos, vom avea minte sanatoasa, daca vom avea un trup calit si rezistent, vom avea perseverenta in a ne dezvolta pe verticala sufletul nostrum si abia atunci putem incepe sa spunem ca am pornit la Drum!

 

     Miscarea si gimnastica: reprezinta mijloace de tonifiere, intretinere si  armonizare a trupului nostru de la cele mai fragede varste.

     In burtica mamei, fatul are miscari spontane, active. “Joaca” lui , reprezinta modalitatea in care trupul sau se pregateste pentru “calatoria Vietii”-  venirea pe Lume!

     Acolo, in cele 38-42 de saptamani de gestatie, miracolul numit fat ajunge sa aiba sistem osos, articulatii,  masa musculara. Activarea acestora ii va permite sa sustina intregul sau organism, sa il pregateasca pentru Aventura Nasterii.

 

     Intotdeauna, vorbim despre rolul covarsitor al inimii, despre dezvoltarea sistemului nervos al fatului, dar cat de importanta este miscarea? Cum ne imaginam nasterea,fara sa discutam despre miscare? Ce rol are gimnastica?

     Gimnastica intrauterina, de cine este dictata? Are fatul din burtica mamei “programe” pe care le stie? Este pregatit pentru a sti ce are de facut?

     Raspunsuri sunt multe, realitatea este simpla: daca fatul in burtica mamei stie ca trebuie sa faca gimnastica zilnica pentru a se dezvolta, a ramane si a se naste sanatos, in mod logic ca asta este reteta de succes si dupa nastere, pentru tot restul Vietii!

 

Gimnastica bebelusului

     Gimnastica si in general miscarea fac parte din educatia bebelusilor. Miscarile blande, incep din prima zi. Gimnastica bebelusului se incepe din primele 2-3 luni.

     Masajul bebelusului reprezinta o forma de “miscare” speciala, prin care, cu ajutorul maiinilor mamei,  este tonifiata musculatura bebelusului. Activarea circulatiei sanguine, revigorarea bebelusului prin masajul talpilor, eliminarea toxinelor,  intarirea musculatorii accesorii care ajuta in respiratie bebelusul, toate sunt  efectul unui masaj , bland, dar ferm aplicat micutului din prima zi de viata.

     Odata cu cresterea in varsta, masajul este dublat de gimnastica zilnica.

 

Gimnastica bebelusului la 2 luni

     Incepand cu luna a doua de viata, facem un masaj usor, pe fata, pe spate, la extremitati (manute si picioruse). Apoi, incepem un masaj de stimulare pentru membrele inferioare (piciorusele) simuland miscarea de “bicicleta”. Treptat miscarile devin mai ample, durata de timp creste, de la 30 de secunde la 1 minut..2 minute, totul treptat:

Reguli

– bland

– repetitiv

– fara a forta bebelusul

– in afara orelor de masa  

 

Introducerea unei reguli noi, in viata unui copil se face bland, progresiv, in trepte

     Se vor observa toate reactiile bebelusului atunci cand introducem ceva nou in viata lui, pentru ca acestea sa nu devina un stress pentru el. Pentru bebelusi, stress-ul este o reactie de adaptare la mediu (la fel ca si pentru noi, adultii), dar poate lasa urmari mult mai grave..

 

Gimnastica bebelusului la 3 luni

     Incepand cu luna a 3-a, programul de gimnastica devine unul mai amplu. Se aseaza bebelusul pe burta, sustinand piciorusele, iar in fata lui putem un obiect colorat care sa-l atraga.Obiectele colorate in galben, portocaliu, verde  sunt culori calde.Ele reusesc sa  atraga  privirea bebelusului si sa il stimuleze visual. Obiectele se vor aseza la minim 35 de cm de ochii bebelusului, pentru a nu induce formarea gresita  a imaginii. Miscarile de “bicicleta”, flexia si extensia blanda a membrelor, vor ajuta la coordonarea mai buna a bebelusului. Durata minima – 15-20 minute de doua ori pe zi.

 

Gimnastica bebelusului intre 4 si 6 luni

     Incepand cu luna a 4-a de viata bebelusul este altfel reactiv. Programul de gimnastica se poate prelungi pana la de 3 ori cate 10-15 minute pe zi. O parte din parinti prefera gimnastica dupa baita bebelusului, altii o prefera inainte. La aceasta varsta gimnastica devine obligatorie !

     Gimnastica  inainte de baie, produce tonifiere, insa desi agita putin copilul, este preferata, de catre parinti, intrucat dupa baie, bebelusul va adormi mai repede. Gimnastica de dupa baie, este foarte buna, dar poate agita copilul si atunci va adormi mai dificil.

 

Gimnastica bebelusului de la varsta de 6 luni pana la varsta de 1 an

     De la aceasta varsta bebelusul poate fi pus pe jos, iar el va realiza miscari de “tarare” spre obiectele puse in raza vizuala. Astfel, se vor stimula toate grupele musculare. Atat parintele cat si copilul vor intra intr-un joc interactiv, se vor juca, iar joaca inseamna si gimnastica.

 

De retinut

– masajul bland se efectueaza din prima zi de viata

– gimnastica zilnica si constanta a bebelusului se incepe de la varsta de 2-3 luni

– toate miscarile noi se introduc pe rand, in functie de acceptanta bebelusului

– incepand cu varsta de 4-5 luni, gimnastica se face de 3 ori cate 10 minute pe zi

 

>> Vezi si: Gimnastica copilului de la 1 an la 7 ani

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors