Copiii si importanta micului dejun

17 martie 2010 by Dr. Valeria Herdea0
copii_si_importanta_micului_dejun.jpg

Rolul nostru de parinti, de educatori este de a creste copii sanatosi. Asigurarea alimentatiei corespunzatoare cresterii si dezvoltarii copiilor este unul dintre cele mai importante lucruri de realizat in rolul de parinte. Afla mai multe de la Valeria Herdea, Medic Pediatru

 

     Copiii nostri sunt Viitorul, ei reprezinta tot ceea ce este mai bun si mai frumos in noi. Intr-o viata de om, Ei raman categoric, investitia noastra afectiva si materiala esentiala si fara nici un dubiu, singura care merita cu adevarat orice efort!

 

     Exista cateva aspecte-reper, in cresterea si ingrijirea copiilor nostri: sa ii crestem sanatosi, sa ii educam de foarte mici sa gandeasca pozitiv, sa fie activi, sa se hraneasca in asa fel, incat organismul lor sa reziste la toate agresiunile de mediu cu succes, sa iubeasca natura si tot ceea ce ne leaga de ea, sa aiba empatie si compasiune pentru semenii lor si sa respecte Pamantul pe care traiesc si Universul care ne inconjoara.

 

     Este importanta educatia din familie, pentru ca aceste repere sa devina de interes si sa poata fi aplicate. Un stil de viata sanatos incepe cu modul de gandire al unei persoane, vorbele si apoi faptele ei. La baza Vietii, in mod cert sta si Alimentatia!

 

Importanta alimentatiei sanatoase la copii

     Alimentatia sanatoasa incepe cu laptele de mama administrat bebelusului din primele ore de dupa nastere si se continua cu un adevarat “proces de invatare”: descoperire de noi gusturi, care motiveaza bebelusul sa “porneasca” intr-o adevarata expeditie culinara, testarea de noi combinatii de alimente, vazul, mirosul, gustul se vor impleti toata viata noastra, venind parca sa ne spuna ca de fapt alimentatia nu este un proces static ci unul care se deruleaza in dinamica. Permanenta schimbare a modei, aparitia de noi cercetari in lumea medicala, viteza cu care apare schimbarea vor revolutiona categoric orice mamica.

 

Cum arata o masa ideala sau mesele pe parcursul unei zile

Reguli:

1. Meniul unei zile cuprinde – trei mese si doua gustari.
2. Stomacul copilului dvs., are dimensiunea aproximativa a palmei sale stangi, astfel incat important este sa nu stresam copilul sa manance mai mult decat poate.
3. Repartizati mesele in asa fel incat, masa de dimineata si pranz sa fie cele mai consistente iar masa de seara sa fie hranitoare dar nu atat de consistenta precum celelate doua.
4. Serviti mesele armonios imbinate, atat cantitativ dar si calitativ – incepand cu asezarea alimentelor pe farfurie si terminand cu raportul optim proteine:lipide:glucide:saruri minerale:vitamine:lichide
5. Ideal: doua mese de fructe si trei de legume, asezonate cu peste, lactate, branzeturi, paste fainoase, cereale integrale
6. Utilizati zaharuri de buna calitate, NU zahar alb!
7. Puteti utiliza la copilul mic, mierea de salcam, siropul de artar, siropul de agave, care au un indice glicemic mult mai mic decat zaharul si fara a avea efectele secundare ale acestuia.
8. La copilul peste 12 ani puteti utiliza indulcitorul extras din stevie
9. Respectati orele de masa cu rigurozitate
10. Pastrati o atmosfera placuta, destinsa, calma si vesela pe timpul mesei, pentru ca este recunoscut efectul nociv al emotiilor negative asupra digestiei si bolilor de stomac

 

     Micul dejun – este esential in programul alimentar al copilului indiferent de varsta acestuia. In masa de la micul dejun putem introduce: fructe, cereale integrale, lapte, iaurt, branzeturi, oua proaspete, miere de salcam sau poliflora, gemuri si dulceturi de casa, paiine facuta in casa.

 

Un mic dejun sanatos, inseamna energie/combustibil pentru intreaga zi

     La copilul scolar si prescolar servirea micului dejun se va face pe cat posibil la aceeasi ora, inainte cu o ora fata de ora de incepere a cursurilor. Se poate observa in timp scurt, un tonus mult mai bun, mai multa energie, activitatea fizica si psihica pe care o deruleaza dis de dimineata si pana tarziu, mult mai buna.

 

Cele 5 mese ale zilei in alimentatia copiilor

     Intotdeauna respectam cele 5 mese in alimentatia copiilor nostri, foarte important micul dejun reoprezentand 20%-30% din aportul energetic al zilei.

–          Ora 8.00: lapte

–          Ora 10.00: fructe

–          Orele 12.30-13.00: supa, legume sau orez cu peste

–          Ora 17.00: fructe

–          Ora 20-21.00: seara o cina usoara pe la orele

 

     In studiile efectuate pe copii din clasele 1-4, clasele 5-8 si chiar si mai tarziu la liceu s-a demonstrat ca randamentul scolar al copiilor era direct proportional cu prezenta si continutul micului dejun, iar acolo unde se consumau cereale, lactate, ou, branzeturi, fructe si mai ales sucuri naturale, randamentul scolar era net superior celorlalti copii. Ca sa dezovlti un adult armonios trebuie sa ai grija de cum il cresti: sa-l cresti armonios, in legile iubirii si mai ales sa aibe o alimentatia corespunzatoare, care sa il fortifice si sa previna imbolnavirile.

 

De retinut:

– Introduceti cerealele integrale in meniul celor mici

– Respectati cele 5 mese in alimentatia copilului – 3 mese cu legume (din care 2 mese cu legume proaspete, 2 mese fructe)

– Nu fortati copilul sa manance!

– Buna dispozitia a copilului de peste zi depinde foarte mult de micul dejun

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors