Diabetul zaharat tip 2

18 august 2014 by Dr. Valeria Herdea0
diabetul_zaharat_tip_2-1200x800.jpg

Diabetul Zaharat este o afectiune caracterizata prin cresterea in sange a nivelului glucozei (glicemia), cu mult peste valorile fiziologice (considerate a fi normale, la varsta, sexul, rasa respectiva), cu sau fara prezenta si eliminarea glucozei prin urina.

 

Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai frecventa forma de diabet intalnita in populatia Globului. 80% dintre pacientii cu diabet zaharat sunt diagnosticati cu aceasta forma de diabet. Se estimeaza ca pana in anul 2025, se va ajunge la un nr de aprox 300.000.000 de persoane afectate de DZ, in intreaga Lume.

 

Afectiunea se poate manifesta la orice varsta. Frecventa mai ridicata ramane insa dupa varsta de 30 de ani. Boala apare in special in randul populatie “la risc”: supraponderali, obezi (in special obezitate de tip abdominal), dislipidemii severe (grasimi crescute in sange) stil de viata nesanatos, in contextul existentei unei predispozitii familiale (aglomerari intrafamiliale de cazuri de diabet zaharat), stress-uri prelungite, etc.

 

Diabetul zaharat apare datorita unei disfunctii pancreatice (functionare defectuoasa a pancreasului) tradusa prin:

a. afectarea celulelor producatoare de insulina = scade secretia de insulina,

b. afectarea receptorilor pentru insulina = exista insulina in cantitate normala sau chiar in exces, dar nu exista receptori in tesuturi.

 

Insulina este singurul hormon hipoglicemiant (care scade glicemia) din organismul uman, asigurand necesarul energetic celular prin utilizarea glucozei de catre celule.

 

Etiologie

Diabetul zaharat tip 2 este definit ca procesul caracterizat prin asocierea a doua defecte celulare: rezistenta la insulina si deficienta functiei pancreatice. Desi aproximativ 80 % din diabeticii de tip 2 sunt obezi in momentul diagnosticarii, in 20 % din cazuri excesul ponderal lipseste.

 

Frecventa mare a imbolnavirilor se datoreaza stilului de viata defectuos adoptat de catre omul modern: alimentatie defectuoasa, fumat, hipertensiune, stress,afectiunile pe care pacientul le prezinta, anterior imbolnaviri diabetului zaharat.

 

Prezenta infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral, bolii cardio-vasculare, bolii arteriale periferice, tratate incorect sau pe perioade scurte. Fara monitorizare corecta, sunt tot atatea cauze care pot duce la aparitia diabetului zaharat.

 

Este esential ca pacientii sa cunoasca un amanunt caruia din pacate nu i se acorda importanta cuvenita: bolile cronice necesita tratament cronic, pe toata viata, cu supraveghere permanenta, monitorizare pentru:

– factorii de risc

– boli secundare pe care la are pacientul

– tratamente urmate corect

 

Este esential sa stim ca orice boala poate fi controlata!

Important este sa controla boala si nu boala pe noi!

 

Controlul bolii inseamna: cunoasterea ei, evaluarea corecta a factorilor de risc cu care ne confruntam si interventia activa a noastra ca pacient, pentru eliminarea sau macar minimizarea riscului, care ne poate agrava starea de sanatate, aplicarea schemei terapeutice optime stabilite impreuna cu medicul nostru curant si nu in ultimul rand controale periodice.

 

“La fiecare 21 secunde apare un caz nou de diabet.” (Federatia Internationala de Diabet)

 

Determinarea riscului de aparitie a diabetului zaharat de tip 2

In aparitia DZ, sunt implicati factori multiplii:

1. Sedentarism

2. Supraponderabilitatea

3. Obezitatea

4. Dislipidemie

5. Fumatul

6. Co-morbiditati: infarct miorcadic, accident vascular cerebral

7. Genetica

8. Femei cu istoric de diabet gestational sau nastere de feti macrosomi

9. Femei cu sindrom de ovare polichistice

10. Minoritati etnice: afro-americani, asiatici-americani, hispanici-americani.

 

Considerente observationale:

Obezitatea – este un factor global independent de risc pentru boli cardiovasculare. Pastrarea unei greutati optime pare un tel greu de atins, insa nu este imposibila, cu conditia abordarii unei diete personalizate corecte, a miscarii zilnice, a gandirii pozitive.

 

Eliminarea grasimilor nesanatoase, de tip animal, fast-food, a sosurilor, prajelilor, rantas-urilor, carne rosie, organe, E-uri, edulcoranti foarte dulci, puternic colorati etc.

 

Consumul regulat de peste, lactate, branzeturi, legume, fructe, apa, vor genera o dieta sanatoasa, care va reduce riscul producerii unor evenimete medicale nedorite.

 

Investigatii

1. Glicemia a jeun (pe nemancate, dimineata)

2. Teste de toleranta la glucoza (TTGO)

3. Hemoglobina glicata/glicozilata

 

1. Glicemia – interpretare valori

– Normal <100 mg/dl

– Alerta <130 mg/dl

 

Este necesara confirmarea rezultatelor prin determinarea glicemiei a jeun +TTGO

RISC!->180 mg/dl – cel mai probabil diabetic.

 

Confirmarea rezultatelor prin determinarea glicemiei a jeun +TTGO+hemoglobina glicata (hemoglobina glicozilata este denumirea mai veche).

 

2. Test de toleranta la glucoza (TTOG)

     TTGO presupune administrarea a 75 de grame de glucoza, oral (dimineata pe nemancate), iar apoi determinarea glicemiei (nivelul de glucoza din sange) la diferite intervale orare: dupa 30 minute, la o ora dupa aceasta si la doua ore.

Valoarea>180mg/dl la 2 ore dupa administrarea glucozei oral=risc DZ

 

3.Hemoglobina glicata-(denumirea veche este de Hemoglobina glicozilata)

La molecula de hemoglobina se aduga un compus de tip amina.Glicarea reprezinta un proces chimic diferit de glicozilare

Valoarea normala pt Hemoglobina glicata=4-6

Valori risc=>6

Valori alerta>6,5

Valori control DZ in tratament=7

 

Colesterol

Persoanele cu valori mari ale colesterolului, prezinta o afectiune denumita Dislipidemie.

Dislipidemia-factor de risc major in aparitia DZ

Risc:Colesterol total>200mg/dl, trigliceride >150 mg/dl şi cu HDL-colesterol <40 mg/dl – <50 mg/dl.

 

Atentie !

1. Efectuati controale periodice la medicul dvs de familie ,chiar daca nu aveti simptome, dar stiti ca va confruntati cu factori de risc (fumat, obezitate, dislipidemie,boli cardio-vasculare).

 

2. Daca ati fost diagnosticat cu DZ, cereti informatii de la medicul dvs curant, cititi despre afectiune a dvs din surse sigure,care prezinta studii bazate pe evidente medicale(Societatea Romana de diabetologie, Societatea Romana de Hiipertensiune, OMS,MS,etc).

 

3. Urmati tratamentul prescris, fara a–l intrerupe din proprie vointa , pentru a putea controla afectiunea si a evita aparitia complicatiilor.

 

4. Monitorizati cu atentie glicemia a jeun, colesterolul, valorile de tensiune arteriala.

 

5. Nu uitati-consult minim  la 6 luni la diabetolog, 1 data/an la oftalmolog, neurolog, endocrinolog.

 

Determinarea riscului de aparitie a diabetului zaharat de tip 2 la copii

Diabetul zaharat de tip 2 la copii este mult mai rar (forma de DZ caracteristic pentru varsta copilariei este diabetul zaharat de tip 1), insa riscul de aparitie al acestei afectiuni este semnificativ in anumite conditii, de aceea se impune testarea in vederea depistarii precoce. Atunci cand se constata cel mai mic risc de imbolnavire se impune interventia terapeutica rapida si mai ales corecta.

 

Risc:

1. Copii cu o greutate corporala ce depaseste 120% din greutatea ideala pentru inaltime

2. Oricare 2 factori de risc :

–  rude in familie cu diabet zaharat de tip 2

– minoritati etnice (afro-americani, asiatici-americani, hispanici-americani)

– afectiuni  intrafamiliale sau proprii cu risc crescut de afectare  de organ tinta: hipertensiune arteriala, dislipidemie

– mama cu diabet gestational ( prezinta un risc crescut de a dezvolta DZ in decursul sarcinilor urmatoare. Studiile au aratat ca au sanse mai mari de a dezvolta diabet de tip 2 la mai putin de 5 ani de la ultima nastere.)

 

Concluzii

Fiind o afectiune “de granita”, pacientul cu DZ are nevoie sa fie supravegheat de o echipa complexa formata din: medicul de familie, diabetolog, endocrinolog, neurolog, oftalmolog, cardiolog, psiholog, kinetoterapeut, terapeut de terapii alternative.

 

In functie de convingerile religioase ale pacientului, este recomandata includerea in echipa de ingrijire a pacientului diabetic si a consilierului spiritual (preot, pastor), intrucat una dintre marile probleme ale ingrijirii unui pacient cu DZ este cea pusa de adaptarea pacientului la un mod de viata special.

 

Pacientul are nevoie sa invete cum sa traiasca cu boala sa “in prietenie”, cum sa o accepte, pentru a o putea controla, dar mai ales pentru a controla aparitia si instalarea complicatiilor bolii. Pacientii care au un astfel de suport, traverseaza mai usor perioadele  dificile, care pot surveni accidental in viata lor.

 

Un pacient optimist, care gandeste pozitiv, are o viata activa, este implicat social, are nevoie de mai putine servicii medicale, de mai putina medicatie si ce este mai important isi controleaza mult mai bine boala.La acesti pacienti, observatiile medicale, extrem de serioase au demonstrat ca aparitia complicatiilor bolii sunt mult intarziate, de cele mai multe ori, apar identic ca si la orice alta persoana de varsta similara.

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors