Trusoul bebelusului

20 noiembrie 2010 by Dr. Valeria Herdea0
1290254724-trusoul.jpg

Puiul de om care va intra in viata dumneavoastra, incepand din acest moment, trebuie primit cum se cuvine: cu dragoste, cu daruire, cu  credinta multa, cu o responsabilitate imensa (de care este cazul sa incepeti sa fiti constienti) pe care o veti resimti din ce in ce mai mult, odata cu cresterea  si dezvoltarea sa. Puiul de om este parte din sufletul dvs. si reprezinta aceea parte care este cea mai curata, cea mai frumoasa si singura care poate fi  modelata, singura pe care o puteti creste, cu intreg liberul dvs. arbitru, asa cum v-ati fi dorit sa fiti crescut si dvs. Daruiti-i timp, dragoste infinita, grija, si va deveni un om adevarat: sanatos, cu credinta in suflet, inteligent, bun, frumos si armonios!

      Daca, pana in luna  a 4-a a 5-a, principala preocupare a fost sa pastrati sarcina, sa scapati de perioada de greturi, varsaturi, de multitudinea de investigatii care v-au conferit siguranta ca bebelusul va veni pe lume sanatos, acum ne repliem fortele si intram in a 2-a etapa de sarcina: ne pregatim intens sa-i facem loc in viata noastra fizic la modul palpabil, real.

      Incepand cu luna a 5-a, folositi orice sursa autorizata de informare (medic de familie, medic pediatru, carti de specialitate, reviste specializate in domeniu, site-uri supervizate de medici, emisiuni  de gen) si faceti o lista de necesitati – ale dvs ca mamica – ale casei in care va veni bebelusul – ale camerei sale – sau macar ale coltisorului unde va veni, micul dvs inger de lumina.
      O sa incercam sa sintetizam pentru dvs. cativa pasi de urmat pentru a va usura misiunea de viitoare mamica:

Reguli de aur

1. Trusoul bebelusului se pregateste din timp!

2. Uitati de superstitii (rau este sa fii luat prin surprindere de o nastere prematura si nu sa fii precaut si responsabil fata de puiul care va veni in casa ta!)

3. Alegeti un loc in casa dvs. in care sa pregatiti “coltisorul bebelusului” – luminos, ferit de curenti puternici de aer, izolat de restul casei, dar aproape de mama lui (in apropierea patului mamei, pentru ca lauzei sa ii fie mai usor sa se ingrijeasca de copilas)
(Fara: umezeala, igrasie, pereti netencuiti/izolati necorepunzator/terase neizolate,etc). Recomandare: este indicat sa fie efectuata o igienizare a locuintei dvs sau cel putin a camerei unde va sta bebe-ul, cu 2-3 luni anterior nasterii! Atentie – Nu efectuati lucrari de igienizare in ajun de a naste, in afara faptului ca este riscant orice efort mare, pe care il veti depune -puteti declansa o nastere prematura- dar substantele utilizate pt igienizare pot fi alergizante pt copilas si pt mama sa! Nu folositi culori neadecvate (tari, reci, combinatii de culori reci sau inchise pt a picta camera copilului dvs.).

4. Trusoul este un termen, mai larg, el include-camera- sau coltisorul copilului nou-nascut, include patutul, comoda sau dulapiorul in care veti aseza hainute, lenjerie, precum si masa de infasat,cadita de baie, suportul de cadita; tot la capitolul trusou intra aparatele de care aveti nevoie pentru a ingriji cum se cuvine bebelusul: aspirator nazal, aparat de sterilizare al biberoanelor atunci cand alaptatul nu este posibil, aparat de aerosoli (optional),etc.

5. Atunci cand alegeti un obiect de trusou, cautati calitatea in primul rand, alegeti un raport optim intre cost si calitate, nu luati cantitati mari dintr-un produs, bebelusul va creste repede si lucrusoarele raman foarte repede mici.

6. Alegeti produse ale unei firme  pe care sau despre care aveti informatii ca este serioasa si de incredere si daca se poate verificate de proba timpului, chiar daca produsele par a fi mai scumpe in acest caz ,veti economisi, nedand bani pe medicamente, ulterior, pentru posibile alergii sau alte afectiuni dezvoltate de catre bebelusul dvs, in cazul in care utilizati produse neavizate sanitar sau de provenienta incerta.

7. Aveti nevoie de un caiet al bebelusului dvs. Procurati-l din timp si notati in fiecare zi ceea aveti de facut dvs si sotul dvs in legatura cu  venirea bebe-ului. Nu este o rusine sa ai un asemenea caiet, memoria nu este un cos de gunoi iar in apropiere de nastere, sensibilitatea dvs., uneori chiar si memoria, va pot juca feste. Starea dvs. emotionala este una speciala, organizati-va acest caiet tocmai pentru a va putea concentra pe alte probleme ce pot surveni in acest timp si de ce nu?- pentru a putea savura din plin serenitatea zilelor de sarcina!

8. Cooptati discret pe toti membri de familie (in cazul familiilor mai mari este mai usor), sa va ajute, dar fara sa va incurcati reciproc, stabiliti clar cu ce poate si doreste sa va ajute fiecare, este mai placut pentru fiecare asa si mai sigur pt dvs. si bebe, in plus, ceilalti se vor simti valorizati si nu se vor mai simti exclusi din acest minunat ritual al venirii bebelusului pe lume. Cele mai importante personaje ale acestei indelungi regizate piese ramaneti insa tot dvs. si sotul dvs.

Nu uitati! Dvs. si sotul dvs., sunteti o echipa puternica si daca Bunul Dumnezeu v-a daruit acest copilas, inseamna ca v-a daruit si intelepciunea si  puterea si curajul de a-l primi la san si de a-l creste!
   Pregatiti trusoul bebelusului dvs. impreuna cu sotul dvs.!
   Cereti-i parerea, cooptati-l in aceasta etapa, va fi si distractiv, nu doar chinuitor!!!

Sfaturi pentru mamicile singure

– Incepeti din timp sa achizitionati trusoul bebelusului, pentru ca sarcina, va ingreuna capacitatea dvs. de efort si nu este bine sa riscati , trebuie sa fiti foarte ordonate!
-Sa  fiti curajoase, pentru ca darul nasterii de prunci, a fost dat doar femeii , asa ca sigur veti face faţă. Si mai este ceva, exista intotdeauna un inger acolo sus…

9. Interesati-va din timp care sunt formalitatile pentru declararea copilului -ce acte va mai  sunt necesare in afara de  cartea de identitate- ,verificati daca nu v-au expirat aceste acte, unde este la maternitate seviciul unde trebuie sa declarati copilul, cine il va declara, verificati la plecarea de acasa actele care va sunt necesare (pentru a nu stiu cata oara…), unde este Serviciul de Stare Civila al Primariei de sector la care se va naste copilul (Atentie!-copilul se declara in sectorul unde este maternitatea, chiar daca dvs. sunteti domiciliata in alt sector!)

10. Nu uitati!!!Alegerea numelui copilasului este bine sa o faceti pentru toate variantele: alegeti si nume de baiat si de fata pentru ca indiferent de ce vi s-a spus  la ultima echografie, surprizele raman …surprize, alegeti chiar si doua nume de acelasi sex sau de sex opus,cadeti de acord cu dvs. insiva asupra numelui, cu sotul, pentru ca, probabil intr-o situatie uzuala, el va fi cel care va declara copilul si este bine ca surprizele sa nu se tina lant…,pentru dvs. mai ales, iar la urma urmei puteti si sa tineti un mic consiliu de familie daca tot nu sunteti decisi cum sa fie numit puiul dvs. sau daca relatiile cu nasii sunt glorioase, atunci desigur ca un gest elegant ar fi, sa ii  intrebati si pe dumnealor, daca au pretentii “teritoriale” asupra micutului. Oricum ar fi, este bine sa rezolvati disputa, inainte de a naste, in cele 9 luni de liniste aparenta!

 

Trusoul bebelusului in 10 pasi

1. Igienizare generala a casei, dar in mod special a camerei nou-nascutului, facuta la timp si eficient.

2. Camera sugarului – curata, izolata fonic corespunzator, luminoasa, cu posibilitatea de a aerisi fara a tine sugarul in curent puternic.

3. Dotare minima – patut sugar, masa de infasat, dulap/comoda pentru hainute, lenjerie, etc, cadita de baie cu/fara suport, vas de colectare a reziduurilor (vas acoperit cu o punga de gunoi,asemanator celui de la bucatarie, dar utilizat doar pt sugar si avand circuit separat de cel din bucatarie!) scaun pentru mama special pentru alaptare, cu spatar inalt si sprijin membre inferioare, eventual masa cu sertare si extensie pentru aparatura necesara la bebe, cu multe, foarte multe sertare, pentru dvs si bebe.

4. Patut – material rezistent la curatare, usor de dezinfectat, cu saltea interior  substante naturale cu consistenta crescuta si exterior substante natural bumbac,  pt a se putea igieniza usor), astfel incat sa poata fi ridicata la 30 grade  intre 0-1 luna, pe un plan dur. Ideal- patut pe rotile, pentru a putea fi deplasat, dar si cu dispozitiv de blocare pt. siguranta. La patut, se va tine cont de posibilitatea de a-l  putea fixa la inaltimi diferite, in functie de varsta copilului, pentru a evita caderea bebelusului din pat.

5. Cadita – material usor de dezinfectat, deschis la culoare (asigura mai bine igienizarea), sa nu fie grea pt. ca mama este cea care manevreaza cel mai des cadita singura si nu este intdeauna cel mai usor de facut.

6. Tavita pe care se vor aseza obiectele personale ale bebelusului – canita, farfurie, lingurite sterilizate, fesi, tampoane sterile, pansamente etc., acolo unde este nevoie, se pot utiliza si biberoane sterilizate la abur, pastrate steril, ermetic inchise (forfecuta cu capat bont sau unghiera, suport tampoane, suport pentru cosmetice). Se acopera cu un tifon curat intreaga tavita.

7. Aparatura necesara – aspirator nazal – pompita pentru nou-nascut, batista bebelusului pentru sugar mai mare(se poate utiliza la indicatie medicala si la nou-nascut), aparat de sterilizat electric pt biberoane, pompe pentru muls laptele de la san (ex.pompele Tommee Tippee), recipient pt  pastarea laptelui muls de la mama, aparat pentru aerosoli (optional la indicatia medicului), termometru, seringi de diferite dimensiuni.

8. Medicatie – Atentie!- notati data deschiderii flacoanelor (ex 11/11/2010), pentru ce utilizati (ex Sol Ophtamesone – pentru ochi, sol Ophtamesone-pt nas).

Atentie

– nu pastrati in camera siropuri (ex.Panadol) se altereaza fff rapid si riscati sa imbolnaviti sugarul. Se pastreaza in frigider, respectand instructiunile din prospect sau sfatul medicului.

– inainte de a le utiliza, orice flacon se verifica de 3 ori-la deschidere, la administrare si atunci cand il veti pune la loc (Riscul de a nu verifica rezulta in intoxicatii severe la sugar!!!)

– nu utilizati produse expirate – risc de intoxicatii !

– nu administrati medicamente imediat dupa masa de san – pericol de varsaturi

 

Exemple de medicatie:

– Panadol (Aldol, Efferalgan,Calpol,Acetaminophen,Paracetamol) 120mg/5ml

– Novocalmin supozitor

– Ser fiziologic/Apa de mare sub forma presurizata

– Clorhexidin spray dezinfectant tegumentar, Bixol gel dezinfectant/Alcool 70 grade/Spirt sanitar

– Fesi /Comprese sterile/Plasturi

– Solutie apa bicarbonatata 4% (proaspat facuta)

– Solutie Stamicin 2 drajeuri + 20 ml glicerina simpla (pentru badijonaj bucal)

– Vitamina A – solutie sau unguent

– Sab Simplex/EspumisanL/Infachol/Simethicone

– Bonnisan

– Colief

– Gripe Water

– Ceai chimen, fenicul, anason, roinita

 

Medicatie pentru mama care alapteaza

  – Elevit
   – Complex de vitamine-1/zi-zilnic pe perioada alaptatului

   – Osteocare-1/zi-zilnic -10-15 zile /luna pe perioada alaptatului

   – La nevoie  in caz de scadere a lactatiei : Galactofor/Galactogyl

   – San angorjat/ragade mamelonare – Garmastan

   Atentie!!! Medicatia mamei nu se va tine alaturi de cea a sugarului!

9. Cosmetice bebelus (Atentie!!!-primeaza intotdeauna criteriul “calitate”,nu achizitionati cantitati mari, nu orice  produs se va potrivi pielii bebelusului dvs., testati initial pe o zona mica de piele, cereti un sfat profesional inainte de a  utiliza un produs cosmetic)

 

a) pentru baie
– Tarate de grau proaspete
Gama Bepanthenol – gel de dus

b) pentru piele
Bepanthen – unguent
– unguent de galbenele Melkfett/crema  cu zinc
– Baneocin pulbere

10. Alimentatie artificiala – in cazul in care mama nu are lapte de san, se poate recurge la alimentatia artificiala, a carei introducere va respecta criteriul de varsta a sugarului, greutate la nastere, caracteristici ale starii de sanatate ale respectivului sugar.

      Recomandare
– Prematur
– Sugar la termen – alimentat partial la san/sugar cu tendinte la atopie
– Sugar la termen – alimentat artificial – cu tendinte la – colici/constipatie /diaree
– Sugar la termen – alimentat artificial, fara patologie digestiva
– Sugar la termen cu boala de reflux gastro-esofagian (antiregurgitare)

      In camera sugarului se recomanda (optional):
– Dispozitive de tip walkie-talkie, pt a-l putea auzi in cazul in care parasiti camera pt un timp scurt

– Calculator cu camera video de supraveghere,pozitionata astfel incat sa nu poata deveni nociva (prin pozitie, plasament, apropiere de patut,etc)

– Dispozitiv de sonorizare – care sa va permita sa oferiti micutului dvs. delicii muzicale, in surdina (recomandare-muzica clasica,sunete din natura-marea , fosnetul padurii, vantul, pasarele, etc)

      Sfat
      Organizati camera sugarului dvs. in asa fel incat ea sa va permita miscari de mare economie, dvs. ca mama (ex lauza de dupa o cezariana isi revine la tonus-ul ei normal la aprox 2 luni de la nastere, si atunci este de inteles cat de mult inseamna termenul- “economia miscarii” …). Incepand cu pat, masa de infasat si terminand cu circuitul hainutelor ce vor pleca  inspre masina de spalat, pampers-i sau creme de corp, incercati sa vi le ordonati la distante mici intre ele pentru ca, la varsta de mamici mici (adica in primele 3 luni),cuvantul de baza pentru supravietuirea dvs. si a bebelusului in conditii optim benefice este timpul, acesta din urma trebuie sa va devina cel mai bun aliat! Veti invata cu siguranta, dar este bine sa invatati repede si mai ales cat mai placut!

Dr. Valeria Herdea

Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Herdea.ro – Portal Medical

Herdea.ro - Portal medical
Herdea.ro – Portal medical

Herdea.ro © 2021 | Termeni si conditii 

Herdea.ro – Portal medical

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors